The Invisible Number

The U.S. Labor Department reported another set of “better-than-expected”-figures today. Continuing Claims is now “only” 474 000, the lowest rate of job losses in a year. But no one seems to take any notice of the fact that the EUC-numbers are going through the roof.

“Think the worst is over? Wrong. Conditions in the U.S. labor markets are awful and worsening.

Nouriel Roubini

(Article in Norwegian, links to sources in English)

De ukentlige jobbtallene fra USA som ble offentliggjort torsdag er igjen bedre enn forventet. Antall nye søknader om arbeidsledighetstrygd økte med “bare” 474 000. Økningen i antall søknader om økonomisk nødhjelp er det nesten ingen som rapporterer.


De fleste medier melder i dag om nye tegn til bedring i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Tall fra Labor Department viser at det de fire siste ukene er blitt stadig ferre som søker arbeidsledighetstrygd (jobless claims).

Det måndelige gjennomsnittet falt fra 481 500 nye søknader til 473 750 forrige uke. Det er den svakeste økningen på et år, ifølge Bloomberg News.
Antall førstegangssøkende (initial claims) økte derimot med 17 000 den første uken i desember og brakte månedsgjennomsnittet opp igjen til 474 000.

“Tegn til bedring”

474 000 nye arbeidsledige på en måned er vel ikke akkurat noe å rope hurra for, men de fleste analytikere og kommentatorer mener det er et tegn på bedring i arbeidsmarkedet.

– Dette er konsistent med kun et moderat tap av arbeidsplasser og et veldig sterkt signal om at nedbanmanningen i bedriftene avtar, sier økonom Zach Pandi hos Nomura Securities International Inc.

– En gradvis forbedring av arbeidsmarkedet vil være positiv for det private forbruket, påpeker økonomen overfor Bloomberg News.

Om det faktisk er en bedring i arbeidsmarkedet vi ser, eller ikke, kommer nok litt an på øyet som ser.

Siden den økonomiske krisen startet mot slutten av 2007 har 7,2 millioner jobber forsvunnet.

Det er pussing at så få øyne har oppdaget tallet på søknader om økonomisk nødhjelp som er på vei rett opp i stratosfæren.

Eksplosjon i nødhjelp

Mye av bedringen i arbeidsmarkedet skyldes endringer i kriteriene som dataene bygger på.

Det er rett og slett blitt ferre som kan kalle seg “offisielt arbeidsledig”, og dermed være berettiget til det vi her hjemme kaller arbeidsledighetstrygd.

Tallene fra Labor Department inneholder også en oversikt over hvor mange som søker EUC (Emergency Unemployment Compensation). I praksis det sammen som sosialhjelp i Norge.

Tallet på nye EUC-søkere økte med 327 729 bare i løpet av siste uke, og med 592 579 i den siste 14-dagers perioden.
Totalt er det nå 4,2 millioner søkere til økonomisk nødhjelp i USA, de høyeste antall noensinne.

Fortsetter veksten i søknader om EUC, vil antall personer som søker nødhjelp være større enn antall arbeidsledige som søker forlenget ledighetstrygd (continuing claims), 5,5 millioner, i løpet av en måned fra nå.

Nesten en dobling av EUC-søknader fra andre til tredje kvartal. Hvordan vil det se ut når vi får tallene for det fjerde på bordet?

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s