Sirkus Wall Street

lwallstreet_clown.jpg

Hvem er det egentlig som kjøper amerikanske verdipapirer? Med hvem sine penger? Hvorfor vil ikke FED opplyse hvilke banker som har fått låne penger? Eller hvor mye? Og hvem er egentlig “Big Head”? Kun det siste er det mulig å gi svar på.

Clyde Austin Gray Jr. – alias “Big Head” – erklærte seg skyldig da han i forrige måned ble fremstilt for en føderal domstol siktet for å ha planlagt en omfattende svindel av banker.

“Big Head” har ansatt lommetyver, postranere og en rekke kontorfolk til å gjennomgå sjekkhefter, kredittkort, militære identitetskort og andre personlige dokumenter i et massivt identitetstyveri med sikte på å robbe bankvesenet for milliarder.

Bernankes ID stjålet

Til og med den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke er et av ofrene til “Big Head” og hans gjeng av ID-tyver.

Fru Bernanke – Anna – ble frastjålet vesken sin under et besøk på smørbrødrestauranten Starbucks i august i fjor.
Vesken inneholdt Anna Bernankes social security-kort, fire kredittkort, et felles sjekkhefte, parets bankkontonummer, hjemmeadresse og telefonnummer.

Om “Big Head” har klart å benytte seg av Bernankes identitet, vites ikke.

Kan gjenglederen ha utgitt seg for å være FED-sjefen og kjøpt amerikanske statsobligasjoner?

USA, USAs største lånegiver

Federal Reserve har torsdag lagt frem sin kvartalsrapport som viser blant annet at den amerikanske sentralbanken nå er USAs største lånegiver med en beholdning av statsobligasjoner på svimlende 4 785 000 milliarder dollar!

Hvem som eier resten er mer diffust.

Kina, Japan og Storbritannia er blant de 10 største eierne av US Treasuries, men blant de andre storkjøperne er også en gruppe fond og institusjonelle investorer som de ikke gis konkrete detaljer om hvem som egentlig står bak.

Denne gruppen har doblet sin beholdning i løpet av det siste året.

Oversikten viser ellers at amerikanske delstater sitter på gjeldspapirer for 522 700 milliader dollar, mens en gruppe som kaller seg Caribbean Banking Centers med baser i skatteparadisene Cayman Islands, Bahamas, Nederland, Panama, Antillene og Jomfruøyene har økt sin beholdning fra 106 000 til 189 000 milliarder dollar.

Uansett, USA er i øyeblikket USAs største lånegiver.

Truer med systemkrise

Bankgruppen The Clearing House Association LCC, som består av storbankene ABN Amro, Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, UBS og Wells Fargo, (altså dem som har fått de største krisepakkene), kommer torsdag med en felles uttalelse som støtter Federal Reserve i saken om offentliggjøring av hvem som har mottatt kriselån fra sentralbanken.

Bankene hevder at en offentliggjøring av opplysningene kan medføre en systemsvikt i bankvesenet.

– Erfaringer i bankindustrien har vist at når kundene og markedet hører negative rykter om en bank, gir det automatisk negative ringvirkninger, sier Norman Nelson på vegne av storbankene, ifølge Bloomberg News.

Nyhetsbyrået Bloomberg fikk nylig medhold av domstolen på Manhattan i sitt krav om at Federal Reserve skal opplyse hvem som har fått lån, og hvor mye, fra sentralbanken.

FED har ennå ikke tatt stilling til om de vil etterkomme rettens beslutning.

Klart for nytt bankskrell

Bernanke & Co opplyser også i kvartalsrapporten at 416 amerikanske banker nå står i fare for å gå over ende.

Det er adskillig flere enn de om lag 20 problembankene som ble identifisert i forbindelse med Obamas “stresstest” av bankene tidligere i år.

us_banks.png

Ryktene går for øvrig om at det reelle tallet på banker i faresonen ligger mellom 750 og 1500.

Ikke godt å si, men det mest skremmende er likevel at det amerikanske banksikringsfondet nå bare har en reservekapitalsgrad på 0,22 prosent.

fdic.png

Back to basic?

aig-kopi.gif

Husker du forsikringsgiganten AIG? Goldman Sachs sin nikkedukke som brukte millioner av skattedollar til å utbetale bonuser til sjefer og derivat-tradere? Og som til slutt måtte kvitte seg toppsjefen Maurice “Hank” Greenberg?

Vel, AIG som har steget nesten 300 prosent i kurs siden mars i år, er opp 30 prosent torsdag etter at den nye ledelsen i selskapet har tatt kontakt med Greenberg med tanke på gjenansettelse.

Nå kan det være at det pussige kurshoppet i AIG torsdag skyldes en ordentlig shortskivis, der spillere som har satset på kursfall i aksjen er nødt til å kjøpe dem fordi kursen ikke faller likevel.

Hvilke investorer? – hvem sin cash?

Mye av dagens innhenting i aksjemarkedet forklares med shortskvis. Markedet har forventet en reaksjon ned lenge, men hver gang den ser ut å komme spretter det opp nye investorer som vil kjøpe.

– Det er bare for mye cash på sidelinjen, sier sjefanalytiker Phil Orlando hos Federated Investors til Associated Press.

Det amerikanske aksjemarkedet falt torsdag formiddag under Finansdepartementets auksjon av en ny bunke statsobligasjoner.

Et mønster som etter hvert er blitt bemerkelsesverdig tydelig.

Så snart auksjonen var unnagjort hevet aksjemarkedet seg igjen, anført av de banker og finansinstitusjoner som i realiteten er mest utsatte.

Og dollarkursen? Vel, grafen på dollarindeksen taler for seg selv:

dxy-1-day.jpg

NB: Auksjonen startet kl. 10:30.

Og – vips –  amerikanske T-skjorter er plutselig blitt billigere.

Thank you, and good night !

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s