Wall Street lukter trøbbel

Upper Wall Street with Trinity Church and Fede...
Image by SheepGuardingLlama via Flickr

Det amerikanske aksjemarkedet snur ned etter å ha nådd det høyeste nivået siden oktober i fjor. Et nytt stort finansforetak kollapser og investorene lukter mer trøbbel i finanssektoren.

Den brede aksjeindeksen Standard & Poor’s 500 gikk til 1026 poeng mandag, det høyeste nivået siden oktober i fjor.

Sentralbanksjefene Ben Bernanke og Jean-Claude Trichet snakket finansaksjene opp enda et hakk etter børsåpningen med sine samstemte uttalelser om at verdensøkonomien er på bedringens vei under Federal Reserve sin årlige samling i Jackson Hole, Wyoming.

Men finanskrisen er likevel ikke over.

Langt igjen

Sjefen for det største finanskonsernet på den amerikanske vestkysten, James Wells III hos Sun Trust Banks Inc., har en litt annen melding til markedet.

– Bransjen har langt igjen før den kan erklære noen som helst slags seier, sier han ifølge Bloomberg News.

James Wells II varsler at tapene i bankene vil måtte ta flere tap utover i 2010 på kreditt og næringseiendom.
– Kredittsyklusen er ennå ikke fullført. Vi forventer ikke at tingene bedrer seg i banksektoren med det første, sier banksjefen.

Ny kollaps

USAs 12. største låneforretning, Taylor, Bean & Whittaker, er konkurs, melder amerikanske medier mandag ettermiddag.

Det Florida baserte finansforetaket har garantert for boliglån for tilsammen 17 milliarder dollar i første halvår i år, og 30 milliarder i 2008.

Selskapet har blant annet solgt lån i det såkalte sekundærmarkedet til de statlige foretakene Freddie Mac og Ginnie Mae.

– Dette er en veldig komplisert sak, og hurtigheten på kollapsen har vært forbløffende, sier Neil Luria hos Taylor Bean, ifølge nettstedet Zero Hedge. – Men vi er bestemt på å samle og løse verdiene fra selskapet, legger han til.

Pakker og selger

De amerikanske storbankene er igjen i ferd med å pakke mer eller mindre usikker gjeld i pakker for å selge den videre.
Bank of America, JP Morgan, Citigroup og American Express har pakket kredittkortgjeld, omgjort det til nye verdipapirer, og solgt gjeld for 21 milliarder dollar videre gjennom myndighetenes såkalte TALF-program (Term Asset-Backed Loan Facility).

Bank of America hadde i juli en misligholdsgrad på sin kredittkortgjeld på nesten 14 prosent.

TALF-programmet gjør at disse verdipapirene faller utenfor subprime-definisjonen.

– Vi begynner å se perverse insentiver fra mange av de krisetiltakene som myndighetene har satt i gang på ad hoc basis, sier finansprofessor Joseph Mason ved Louisiana State University.

– Det begynner å vri finansieringsmulighetene til de kommersielle bankene, sier professor Mason.

Lukter trøbbel

– Kanskje vi ikke er helt ferdig med finanskrisen, sier sjefstrateg E. William Stone hos PNC Wealth Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

– Vi har nesten ikke hatt noen nye økonomiske data, pluss liten handelsvolum og en god opptur forrige uke. Mange er nok hurtig på avtrekkeren for å sikre gevinst når de lukter trøbbel, sier Stone.

– Vi tror det fremdeles er mye frykt i markedet. Økonomien har ikke bekreftet oppgangen i markedet. Det bør vi se, ellers er aksjemarkedet i trøbbel, sier analysesjef Ryan Detrick hos Schaeffer’s Investment Research ifølge Associated Press.

– Så vidt jeg kan se skyldes tilbaketrekningen at folk tar pengene av bordet. Markedet var kommet ganske høyt opp under taket og det kommer mange nye data senere i uken. Det kan være vi må se disse før vi kan gå enda høyere, sier analytiker Frank Lesh hos Futurepath Trading til The Wall Street Journal.

Alt klaffer for Obama

Prisen på (og etterspørselen etter) amerikanske statsobligasjoner øker som følge av nedturen i aksjemarkedet, godt hjulpet av sentralbanken som mandag var i markedet og kjøpte statsobligasjoner for 6,1 milliarder dollar.

Årlig avkastning (yield) på toårige statsobligasjoner falt nesten 7 prosent mandag, til 1,02 prosent.

I morgen skal Finansdepartementet selge en ny bunke obligasjoner verdt til sammen 42 milliarder dollar for å finansiere nasjonens gigantunderskudd

USAs plan om å låne seg ut av gjeldskrisen kjører på skinner.

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s