LATEST: Chiasso

Pengesmuglere løslatt

De to som ble arrestert i Italia med amerikanske statsobligasjoner for 134 milliarder dollar i kofferten skal nå være løslatt.

Financial Times skriver at de to asiatiske mennene som ble arrestert i Italia på grensen til Sveits med amerikanske statsobligasjoner for 134 milliarder dollar gjemt i kofferten er løslatt fra politiets varetekt.

Avisen viser til uttalelser fra oberst Rodolfo Mercarelli i det italienske finanspolitiet som er gjengitt på en italiensk nettside.

Men både Mercarelli og politiets hovedkvarter i Roma nekter å svare på spørsmål fra Financial Times.

Aner ikke hvor de er

Pressesekretæren til den japanske utenriksministeren, Takeshi Akamatsu, opplyser at italienske myndigheter har fått bekreftet at de to hadde japanske pass og at de er avhørt om det gigantiske pengebeløpet, men japanske myndigheter har ikke fått vite hva de heter eller hvor de er.

– Vi aner ikke hvor de er nå, sier Akamatsu til FT.

Flere uavhengige nettsteder skriver søndag kveld at de to smuglerne skal ha forklart i politiavhør at de handlet på oppdrag fra den japanske regjeringen som ønsket å kvitte seg med amerikanske gjeldspapier. Men dette er foreløpig å anse som rykter og konspirasjonsteri.

Åpenbart falske

Informasjonsrådgiver Mckayla Branden ved Bureau of Public Debt ved det amerikanske finansdepartementet sier at obligasjonene er “åpenbart falske”.

– Denne typen svindel har pågått i årevis, sier Branden og viser til at USA ikke har utstedt fysiske obligasjoner siden tidlig på 80-tallet.

Alle obligasjoner som utstedes i dag er elektroniske, men ifølge en oversikt fra det amerikanske finansdepartementet har USA har stadig fysiske obligasjoner utestående for om lag 105 milliarder dollar.

– De fleste har en modningstid som er utløpt for flere år siden, tilføyer informasjonsrådgiveren.

Også en talsmann for US Secret Service sier at de tror obligasjonene er falske, men resultatet av undersøkelsene som Secret Service og italiensk politi har gjennomført er ikke kjent.

Mafia står bak

Italienske myndigheter hevder nå at det er den sicilianske mafiaen som står bak det gigantiske falskmyntneriet.

Påtalemyndigheten i Italia opplyser at de for cirka en måned siden avslørte en forfalskningsoperasjon i regi av mafiaen der falske verdipapirer for 1 milliard dollar ble beslaglagt.

Det hevdes at den italienske mafiaen har kontakter i sentralbanken i Venezuela som har hjulpet til med forfalskningene. 20 personer i fire land er arrestert i forbindelse med den saken. Ifølge Reuters skulle mafiaen bruke de falske obligasjonene som garantier ved opprettelse av kredittlinjer fra banker.

Sentralbanken i Venezuela nekter et hvert kjennskap til saken.

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s